Naturalne leczenie zapalenia pryszczykowatego jamy ustnej

1. Za pomocą orzecha włoskiego:

Odwar z liści używa się do płukania w schorzeniach dziąseł, gardła i krtani oraz w zapaleniu pryszczykowym jamy ustnej.

SPOSÓB UŻYCIA
HERBATKA (ODWAR): 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty drobno pokrojonych liści orzecha włoskiego zalać wrzącą wodą i pozostawić na krótko do naciągnięcia. Do przygotowania odwaru do płukania jedną kopiastą łyżeczkę surowca na ¼ litra wody. Aby odwar był mocny bierze się podwójną ilość liści.

2. Za pomocą rzepika pospolitego:

Rzepik wykazuje silne działanie lecznicze we wszystkich stanach zapalnych szyi, jamy ustnej i gardła. Powinno się o nim pamiętać w czasie anginy, w wypadku schorzeń gardła, zapalenia pryszczykowego jamy ustnej oraz przy zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej.

SPOSÓB UŻYCIA
HERBATKA: 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty ziół zaparzyć ¼ litra wody i pozostawić na krótko do naciągnięcia.

3. Za pomocą skrzypu polnego:

Skrzyp jest również zalecany do płukania przy zapaleniu migdałków, zapaleniu błony śluzowej ust, zapaleniu pryszczykowym jamy ustnej, próchnicy zębów, krwawieniu z dziąseł, zapaleniu dziąseł, przetokach i polipach podniebienia i gardła.

SPOSÓB UŻYCIA (Skrzyp)
HERBATKA: 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty ziela zaparzyć ¼ litra wody.



Odpowiedz

advert